HP ukida oko 9.000 radnih mesta

Bez autora
Jun 01 2010

Kompanija Hewlett-Packard planira da otpusti oko 9.000 zaposlenih, u cilju smanjenja troškova u back office računarskim centrima i povećanja upotrebe softvera, a ne ljudi. Ova brojka iznosi oko 3 posto od ukupne radne snage kompanije HP.Za otpremnine će se izdvojiti milijardu dolara. U HP-u tvrde da će ovim otpuštanjem uštedeti od 500 do 700 miliona dolara na godišnjem nivou. Kompanija ima više od 100 centara da rad sa klijentima i planira da smanji taj broj otprilike na pola, ali nije precizirana lokacija...

HP ukida oko 9.000 radnih mestaKompanija Hewlett-Packard planira da otpusti oko 9.000 zaposlenih, u cilju smanjenja troškova u back office računarskim centrima i povećanja upotrebe softvera, a ne ljudi.

Ova brojka iznosi oko 3 posto od ukupne radne snage kompanije HP. Za otpremnine će se izdvojiti milijardu dolara. U HP-u tvrde da će ovim otpuštanjem uštedeti od 500 do 700 miliona dolara na godišnjem nivou. 

Kao i većina kompanija koje nude takve usluge, HP ima svoje centre širom sveta. Kompanija ima više od 100 centara da rad sa klijentima i planira da smanji taj broj otprilike na pola, ali nije precizirana lokacija. Tokom protekle decenije kompjuterske usluge kompanije, kao što su IBM  i HP koristile su geografski položaj kao način da smanje troškove. Tom prilikom zapošljavali su  radnike u jeftinijim područjima, kao što su Indija i istočna Evropa, sa ciljem da zamene veći plaćen rad u SAD i Zapadnoj Evropi.

Sada HP prognozira da će u narednu fazu smanjenja troškova određivati to kako se  tehnologija  koristi umesto geografskog položaja. Primenom automatizacije HP očekuje da veliki deo posla u centrima za obradu podataka budu obrađeni od strane sofisticiranih softvera, a ne ljudi.

Najveći proizvođač personalnih računala u svetu sa sedištem u Palo Altu u saveznoj američkoj državi Kaliforniji najavio je da u sledećih nekoliko godina planira uložiti milijardu dolara u sektor za usluge kompanijama. Takođe tvrde da će novi komercijalni centri omogućiti korporativnim klinjentima brže i efikasnije poslovanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik